Domnica Trop a primit o casă la Muzeul arhitecturii populare gorjeneşti

Cea mai iubită interpretă de doine, numită şi privighetoarea cântecului popular mehedinţean, Domnica Trop, ajunsă la venerabila vârstă de 73 de ani, a primit o a doua casă în curtea Muzeului Arhitecturii Populare Gorjeneşti din localitatea Curtişoara, aflată la zece kilometri de Târgu Jiu.

http://www.informatiadeseverin.ro/ids2/index.php/reportaj/6161-domnica-trop-a-primit-o-cas-la-muzeul-arhitecturii-populare-gorjeneti.html

Claudia Ţuţuman de la Informaţia de Severin Dan Alexoae Mama Domnica şi domnul director Hortopan

Mama Domnica lecuind durerea de cap a Claudiei Ţuţuman de la Informaţia de Severin. La camera video – Dan Alexoae
În patrimoniul muzeului se regăsesc obiecte etnogra­fice, piese de mobilier ţă­ră­nesc, costume gorjeneşti, co­voare şi scoarţe olteneşti, dar şi case vechi, strămutate din satele unde au fost construite în urmă cu cel puţin o sută de ani. Casa Ca­şotă provenită din comuna Bă­lăneşti, a fost ridicată în secolul al XIX-lea, iar acum, interiorul ei a fost dotat cu lucruri aparţinând inter­pretei Domnica Trop, res­pectiv diplome obţinute de-a lungul ca­rierei, fotografii care surprind pe „Ma­ma” Domnica în diferite ipostaze, în bătătura casei sale din Isverna, alături de soţul Gheorghe sau de copii. Pe pereţii uneia dintre ca­mere au fost puse scoarţe ţesute de solistă, iar câteva costume populare stârnesc interesul celor care îndrăznesc să treacă pragul casei-muzeu. Un bust impre­sio­nant reprezentând-o pe Domnica Trop a fost realizat şi donat muzeului de sculptorul Gabi Radovici. Acelaşi gest l-a în­făptuit şi pictorul severinean Andrei Coptil, care a executat „ca la carte” portretul îndrăgitei cân­tăreţe.

Inaugurare cu cântec şi oaspeţi de seamă

Ieri, în prezenţa preşedintelui Con­siliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a directorului Muzeului Ju­deţului Gorj, Dumitru Horto­pan, a scriitorului Dorin Brozbă şi a numeroasei familii a Domnicăi Trop, dar şi a cunoscuţilor sau admiratorilor solistei, a avut loc inaugurarea oficială a casei-muzeu, care va fi deschisă pu­blicului pentru vizitare. „Muzeul satului şi-a îmbunătăţit zestrea sa, găzduind în aceasta casă tot ceea ce înseamnă memoriile, amin­tirile, într-un cuvânt valoa­rea Domnicăi Trop. Vreau să-i mulţumesc, pe această cale, că a acceptat să aibă o casă aici, deoarece realizăm cu toţii relaţia şi puntea de legătură create cu mulţi ani în urmă, privind tradiţia folclorului românesc între Gorj şi Mehedinţi”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Acesta şi-a dat acceptul pentru inaugurarea instituţiei în urmă cu aproape trei luni, după ce a primit propunerea din partea directorului muzeului, care a fost fascinat de bunătatea şi popularitatea artistei mehe­din­ţene, pe care a invitat-o pe 1 iunie la lansarea filmului documentar „Muzeul Curtişoara, faima turis­mului gorjean”. Întrucât Domnica Trop a avut un succes deosebit în rândul copiilor şi a înmuiat inimile celor prezenţi cu vocea sa cal­dă, Dumitru Hortopan a înain­tat demersurile pentru ca locuinţa din bârne, aflată lângă cea atri­buită artistului Gheorghe Zam­fir, să poarte numele solistei din Isverna. Aşadar, după ce au primit avizul, reprezentanţii mu­zeului gorjean au demarat lucră­rile pentru amenajarea inte­riorului casei, muncind intens timp de trei săptămâni, pentru a se încadra în termen. Iar obiec­tivul gazdelor a fost îndeplinit, având în vedere că în curtea locuinţei, ieri, s-au adunat oaspeţi veniţi atât din Gorj, cât şi din Mehedinţi, printre care şi artişti tineri, aflaţi la început de carieră muzicală.

Fiicele i-au fost alături

Domnica Trop l-a cunoscut pe Gheorghe în urmă cu 54 de ani. Era doar o fetişcană, dar pentru că i-a căzut cu „troc” flăcăului cu doi ani mai mic decât ea, a refuzat propunerea mamei sale, de a se căsători cu un băiat mai înstărit. Plus că legea nescrisă, din popor, interzicea ca sora mai mică să facă pasul înaintea celei mari. Şi Gheorghe avea un frate mai mare, tot necăsătorit, aşa că părinţii lor nu au căzut de acord cu una cu două. Într-o seară, Domnica a plecat la o clacă cu iubitul său, dar mama ei şi-a făcut apariţia într-un moment nepotrivit, le-a aplicat o corecţie usturătoare, luându-i la bătaie pe amândoi cu furca de tors. Domnica devine nostalgică retrăind aceste amintiri frumoase. Pentru că l-a iubit atât de mult pe soţul ei, şi încă îl iu­beşte, i-a dăruit trei fiice: Dom­nica, Alexandrina şi Elisabeta, cea din urmă locuind cu ea în casa din Isverna. Atât Domnica, cât şi Elisabeta, i-au moştenit talentul mu­zical şi cântă ocazional la di­ferite evenimente. Acestea i-au de­lectat ieri pe oaspeţi cu cântece nemuritoare, dar nici Domnica nu s-a lăsat mai prejos, interpretând cu duioşie melodia Mariei Lătă­reţu, „Marie, Marie”.

Claudia ŢUŢUMAN

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!