Festival folcloric pentru copii dedicat artistei Domnica Trop

informatia de severin

La iniţiativa omului de cultură Dorin Brozbă, în luna iunie va fi organizată la Târgu-Jiu o competiţie ce-i va purta numele mamei cântecului popular mehedinţean, artista Domnica Trop. Scriitorul intenţionează să mai realizeze şi un album cu anumite cântece ale interpretei, mai puţin cunoscute publicului.

Faţă de Mama Domnica, anumiţi iubitori de folclor au o admiraţie deosebită şi îşi dau tot interesul pentru ca vocea privighetorii cântecului popular mehedinţean să fie auzită şi îndrăgită de tot mai mulţi români. Publicistul Dorin Brozbă, originar din satul Crăgueşti, Mehedinţi, este unul dintre fanii Domnicăi Trop şi chiar dacă locuieşte în Târgu-Jiu de foarte mulţi ani, s-a axat, în principal, pe idei menite să readucă în prim-plan imaginea şi cântecele ines­timabile ale artistei din Isverna. Anul tre­cut, în luna septembrie, la Muzeul Ar­hitecturii Populare din localitatea Cur­tişoara a fost inaugurată o casă-muzeu în cinstea artistei, iar în 2012, Dorin Brozbă şi-a propus ca peste trei luni, această locaţie să găzduiască un eveniment cultural de excepţie. „Împreună cu Muzeul Judeţean, vrem să organizăm un festival al copiilor, competiţie ce va avea loc chiar în bă­tătura casei de la Curtişoara, probabil pe data de 22 iunie, când este ziua de naş­tere a artistei, iar potenţialii mici concurenţi vor fi, deja, în vacanţă”, a explicat scriitorul Dorin Brozbă, care a primit aprobarea de la conducerea Muzeului Judeţean Gorj pentru a decreta drept 2012 „Anul artistelor Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu”, cea din urmă artistă dispărând prematur de pe scena muzicală, la nici treizeci de ani, în urma cutremurului devastator din anul 1977. Pe lângă acţiunile deja anunţate, în viitorul apropiat, Dorin Brozbă pregăteşte şi alte surprize care se leagă de numele Domnicăi Trop. „Personal, mi-am propus să realizez şi o carte biografică a mamei Domnica, în care să cuprind, pe lângă detalii din viaţa artistică şi personală, şi neuitatele sale cântece, cu versuri şi partituri muzicale, ceea ce înseamnă că lucrarea va fi un fel de manual de studiu pentru toţi aceia ce doresc să ducă pe mai departe auten­ticitatea folclorului mehedinţean”, a adău­gat publicistul mehedinţean.

Claudia ŢUŢUMAN

5 Comments

  • Bravo gorjeni! Festivalul de folclor al copiilor “Domnica Trop”… Suuperb!… Unic!… Să nu care cumva să chemaţi vreun politician că ăştia or să se-nghesuie că-i campanie… dă-i dreak de lăpădături nişte janghinoşi Mama Domnica e o sfântă e Sfânta România iar ăştia n-au ce căuta alături de ea… Felicitări celor ce au grijă de această femeie simplă, frumoasă şi unică!…

  • O gramadă de oameni îi cunosc canticele Mamei Domnica de la Isvernea. Uitaţi aci o femeie cum îi cântă câncecu “fire-ai naibului de deal” şi ca ea sunt sute sau mii. Să-i deie Domnu sănătate şi vouă la fel că îi purtaţi de grijă.

    • Mulţumesc domnule Vasile, să aveţi parte şi d-voastră de aceleaşi urări de bine, mai ales că se apropie Paştele. Am întâlnit şi eu o mulţime de oameni – mai ales din cei mai în vârstă care-i cunosc cântecele. Aproape că e incredibil cât ecou a avut muzica acestei femei în sufletul românilor. De fapr ea se confundă cu folclorul acela oral pe care îl fredonezi fără să mai ştii cine-i autorul. Femeia aceasta Domnica Trop a dăruit cu generozitate oricui a dorit – GRATIS cântecele isvotâte din inima ei frumoasă fără să pretindă ceva în schimb decât fericirea de a putea DĂRUI. Alte folcloriste care şi-au început cariera cântând cântecele EI îşi numără prin tribunale drepturile iluzorii şi nu suie pe scenă să încânte românii decât dacă li se numără-n palmă mii de euro. I-am spus asta Mamei Domnica şi ea m-a întrebat ca un copil mare: “Nu ştiu mumă, ce-s ăia euro?”…
      Uitaţi aici domnule Vasişe cântecul Mamei Domnica – acela pe care-l cântă şi femeia aceea care seamănă izbitor de mult cu ea- cu muma noastră bună – Domnica Trop.

  • Thanks for this post

  • Good post! This is the kind of information that should be distributed on the online community. I would like to read more of this.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!