Un nou album semnat Domnica Trop

http://www.informatiadeseverin.ro/ids2/index.php/stirile-ids/79-stiri-locale/8808-un-nou-album-semnat-domnica-trop.html

Iubitorii melosului autentic au avut ieri ocazia să o revadă pe „muma cântecului popular mehedinţean”, Domnica Trop, pe scena de pe esplanada Crişan. Cu sprijinul câtorva iubitori ai melodiilor sale, solista a reuşit să scoată pe piaţă un disc audio ce cuprinde aproape toate cântecele înregistrate.

Realizarea albumului „M-a mânat mama la vie” a fost posibil cu sprijinul publi­cistul Dorin Brozbă, originar din satul Crăgueşti, Mehedinţi. Acesta a reuşit să găsească în arhiva radio cântece care n-au mai fost pu­blicate sau care n-au fost cu­noscute de mulţi iubitori ai Domnicăi Trop. În acest fel, a dorit să readucă în prim-plan imaginea şi cântecele inestimabile ale artistei din Isverna. Bucuria este cu atât mai mare cu cât acest album vine cu numai câteva zile înainte de ziua de naştere a artistei. Cu simplitatea şi since­ritatea femeii de la ţară, Domnica Trop s-a arătat încântată de faptul că după mai bine de trei decenii, s-au găsit oamenii care să îi promoveze cântecele scrise de-a lungul vieţii. „Mie îmi plac cân­tecele înregistrate, pentru că sunt inspirate din viaţa mea. E o mândrie că am reuşit să fac atâta lume să îmi asculte cântecele. Să ajung la acest lucru nu mi-a fost greu, pentru că m-a ajutat bunul Dumnezeu”, a mărturisit Domnica Trop.

Cântece inestimabile

Compact Discul are în com­ponenţă 21 de cântece în care mesajul transmis se însumează ca un leac miraculos, ce înseninează suflete, alină inimi, vindecă răni, animă iubiri neîmpărtăşite sau culege mireasma florilor de liliac a Ponoarelor pentru oameni înrădă­cinaţi definitiv pe fermecătoarele plaiuri româneşti. „Vă mulţumim că existaţi pentru a ne făli mereu că suntem contemporani cu «cio­cârlia» munţilor din Mehedinţi”, a mărturisit Dorin Brozbă. Tot cu ocazia acestui eveniment, Brozbă a dezvăluit că în luna iulie, va fi organizat la Târgu-Jiu un festival al copiilor, competiţie ce va avea loc chiar în bătătura casei de la Curtişoara, competiţie ce-i va purta numele ar­tistei.

Model pentru artiştii populari

Faţă de Mama Domnica, anumiţi iubitori de folclor au o admiraţie deosebită şi îşi dau tot interesul pentru ca vocea „privighetorii cântecului popular mehedinţean“ să fie auzită şi îndrăgită de tot mai mulţi români. „Vocea şi cântecele Domnicăi Trop definesc întreg folclorul mehedinţean. Din câte am citit şi am văzut, toţi soliştii din zona Mehedinţiului s-au inspirit de la mama Domnica şi este şi normal să fie aşa, pentru că este cel mai de seamă rapsod al nostru. Trebuie să fim conştienţi de valoarea pe care o are”, a spus solista de muzică populară, Oana Pîrvan.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!