Oct 14, 2013 - articole    No Comments

Cu Ana-Maria Dremuţi şi mama Domnica la “festivac”…

Am ajuns la casa cu poveşti de pe dealu Izvernei abia vineri pe la prânz.
Ana Maria Dremuţ este o fată care locuieşte într-o casă simplă asemănătoare – cocoţată pe Dealu’ Lung – un deal foarte aproape de Cer, acolo unde aerul e cam tare pentru cei de la oraş şi nu departe de dealu pe care-i casa mamei Domnica – casa unde ea şi-a trăit viaţa amară şi unde a compus cântecele ei nepieritoare – generatoare de firfirei groşi azi dar şi mâine (dar nu pentru ea staţi liniştiţi ci pentru şmecherii şmecheriţi cu aburii folclorului „autentic”!).
Nu intru acum în detaliile zilei – ele sunt deja aşternute dimpreună cu explicaţiiile necesare copiilor neştiuturi care intră senini într-o carieră unde vor câştiga din ce în ce mai puţini bani (las că! câştigă încă! -făcătorii de vedete).
Am luat-o pe Ana Maria cu mine la Rovinari ca să am siguranţa că mama Domnica nu rămâne nici o clipă singură date fiind bolile ei multiple (drumul până la Rovinari – oraşul unde s-a ţinut „festivacu” şi unde mama Domnica a ajuns pentru PRIMA DATĂ ÎN VIAŢA EI! –ruşine mehedinţenilor!!!- a fost extrem de dificil pentru ea).
Un singur lucru am să consemnez acum, aici – restul într-o viitoare lucrare.
Faptul că modestia, simplitatea şi bunul simţ al mamei Domnica va supravieţui cel puţin prin câţiva dintre copii veniţi la Rovinari dar şi prin fata asta – Ana Maria pe care abia acum am descoperit-o cu adevărat.
La fel ca în alte dăţi am fost uimit de rigoarea şi atenţia ritualico-religioasă cu care mama Domnica îşi îmbracă hainele ei tradiţionale. Şi, lucru şi mai uimitor, Ana Maria fata care cântă şi compune cântece după oi şi după vaci în fix aceleaşi locuri unde cânta şi mama Domnica cu zeci de ani în urmă – care a dormit cu ea şi care a ajutat-o la îmbrăcat în ziua „festivacului” – procedează la fel!…
Într-o zi cu ceva mai mult timp liber am să postez nişte imagini video cu cele două Artiste în aceste momente rarisime pe care nu oricine are privilegiul să le vadă (nici eu nu-l aveam însă după îndelungi stăruinţi şi refuzuri ne-negociabile, am reuşit SĂ FUR câteva cadre cu Ana pe când o ajuta pe mama Domnica, pe când îşi lega opincile sau când îşi aranja marama pe cap – CÂNTÂND CÂND UNA CÂND ALTA!)…
Şi … cam atât…
Despre portul opincilor şi sănătatea coloanei vertebrale am scris cu altă ocazie. Opinca înseamnă însă mai mult decât sănătatea piesei osoase de care atârnă tot ce-avem noi pe dinăuntru.
Înseamnă CONTACT DIRECT cu Pământul şi cu Puterile Lui. Conexiunea minţii cu planurile cereşti se face doar atunci când există contact corect cu Pământul, spuneau ştiutorii iniţiaţi în tainele ălea…
Ridicatul femeii pe tocuri de-odată cu feminismul şi aşa-zisa emancipare a ei a însemnat şubrezirea coloanei vertebrale dar şi decâderea spirituală (atenţia ei s-a mutat înspre posteriorul – mama Domnica îi zice „cur” – cabrat de tocuri- instrument de seducţie şi atragere a atenţiei masculilor).
„Muierile din zâua de az’ nu mai sunt cuminţ’ aşa cum era odat”… îi spunea Anei mama Domnica privind-o cu drag cum îşi lega opincile…
Acolo într-o cameră a casei unde am fost cazaţi, am mai reuşit să înregistrez câteva minute vorbite de mama Domnica cu Ana Maria Dremuţ.
Sunt despre viaţa mamei Domnica – povestită chiar de ea şi despre sănătatea sufletului…
Noaptea târziu după ce am urcat cu greu Dealu’Lung (am rămas suspendaţi la propriu acolo aproape de stele cu maşina având burta acesteia lipită de drumul destinat mai mult carului tras de animale), Ana a fugit degrabă să mulgă vacile aduse de la păscut de sora ei mai mică.
Atunci am fugit şi eu la maşină unde mă aştepta mama Domnica extrem de obosită ca să-mi iau camera. Cu care am furat alte imagini – de data asta cu Ana încă îmbrăcată cu costumul ei popular de care uitase, mulgând pe întuneric vaca nerăbdătoare
(doar pentru puţin timp luminată de la luminiţa camerei video).
Dar despre astea şi multe altele în curând…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!